Rakkaudesta tyyliin

Tyylikonsulentti on helsinkiläinen vaatesuunnittelija, tyylikonsulentti ja personal shopper, joka rakastaa tyyliä, vaatteita ja kaikenmaailman muoti-ilmiöitä.

Uusimmat kirjoitukset

Uusimmat kommentit

Angora ahdistaaAnja Itkonen  11.9.2014 20:28
Vaatevallakumoukseen!Tyylikonsulentti  6.5.2014 10:39
Vaatevallakumoukseen!Martta  4.5.2014 19:14
MaksimuotiaTyylikonsulentti  22.4.2014 10:16
MaksimuotiaSatu  20.4.2014 21:13

Ota yhteyttä

rakkaudestatyyliin@
gmail.com

Maksimuotia

Tiistai 15.4.2014 klo 16:44 - Tyylikonsulentti

Maksimekot ja maksihameet ovat olleet kuuminta hottia jo muutaman vuoden ajan, ja nyt niitä näytti olevan tarjolla Hulluilla Päivilläkin. Tyylikonsulentti rakastaa maksimuotia, ja vaatekaapista löytyykin maksimekkoja enemmän kuin yhdessä kädessä on sormia. Maksimuoti on erityisen kätevä alkukesästä, helman alle kun voi piilottaa valkoiset talvikuivat kintut, ja säärikarvojen ajamiseenkaan ei ole niin pakottavaa tarvetta. Ja kun maksi alkaa kyllästyttää, niin sakset käteen ja miniä tilalle. Love it. 

Toisin kuin monesti luullaan, maksimekko tai maksihame sopii monille erilaisille vartalotyypeille. Todistetusti hyvinkin erikokoiset naiset näyttävät tyylikkäiltä täyspitkissä iltapuvuissa, ja vähän samasta asiasta on kyse myös maksimekoissa ja -hameissa. Kun malli on valittu oikein, maksihameet käyvät erinomaisesti myös tyylikkäille aikuisille naisille. Muutama asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä, jotta voi kerätä tyylipisteet maksimuodilla.

Ellet ole kokoa XS, kannattaa todellakin välttää pliseerattua (maksi)hametta! Jäykkä pliseeraus tuo vyötärölle ja lantiolle noin 10 kiloa lisää, ja maksihameessa noita kiloja ei voi kompensoida edes siroja sääriä näyttämällä. Jos haluat hulmuhelman, niin yritä löytää hame, joka on kuitenkin yläosastaan suht istuva. Kuminauhavyötärökään ei ole kokonaan pois suljettu kookkaammilta naisilta, mutta silloin hameen materiaalin olisi parasta olla ohutta ja todella hyvin laskeutuvaa.

Toinen vinkki on näytää vyötärö. Maksihameen kanssa kannattaa laittaa tarpeeksi lyhyt paita tai neule, jotta hameen vyötärö jää kokonaan tai osittain näkyviin. Pitkä paita maksihameen päällä tekee vartalosta helposti pitkän tasapaksun pötkyn, ja siksi vartalon ylä- ja alaosa kannattaa katkaista esimerkiksi jollakin päräyttävällä vyöllä ja/tai pukemalla vaikkapa eriväriset ylä- ja alaosat. Paita voi toki olla pidempikin, mutta silloin sen on oltava tarpeeksi ohutta materiaalia, jotta sen voi tunkea hameen vyötärön alle ja näyttää sen vyötärön tai ylälantion. Ja tyylikkyyden nimissä aikuisten naisten kannattaa muistaa pukea lyhyiden paitojen alle joku navan peittävä alustoppi.

Kolmas vinkki on se, että maksimekossa helmat saa hipoa maata. Puoleen pohkeeseen loppuva helma ei tyylikonsulentin mielestä täytä maksimitan vaatimuksia, ja persjalkaisille suomalaisille 3/4 pituus ei monesti muutenkaan ole se kaikkein imartelevin helman/housun pituus. Eli maksimitta hipoo maata. Piste.

maksihame2.jpg

Maksihameen kanssa voi tietenkin käyttää myös jakkua tai takkia, ja erityisen hyvin maksin kanssa toimii lyhyet, keveät takit. Reisi- ja polvimittaiset takit näyttävät maksimittaisen hameen kanssa helposti todella raskailta ja vähän homssuisilta. Kenkävalinta riippuu asun tyylistä, mutta itse suosin kesäisin trikoisten maksimekkojen kanssa varvassandaaleja tai balleriinoja. Ja isoja käsilaukkuja. 

Kesää odotellessa!

pussihousut2.jpg

PS: Nämä samat vinkit toimivat myös nyt niin muodikkaiden liehuvalahkeisten ja pussimaisten housujen kanssa!

2 kommenttia . Avainsanat: Maksimuoti, maksihame, maksimekko, helman pituus, malli, muoti, pliseeraus, vyötärö, leveälahkeiset housut,

Elämä yllättää!

Sunnuntai 29.12.2013 klo 23:04 - Tyylikonsulentti

Kun tuossa jokunen viikko sitten kirjoitin akryylistä ja tekokuitujen ylivallasta vaatemarkkinoilla, niin joskus elämä yllättää. Bongasin juuri ennen joulua H&M:n nettikaupasta Premium Quality –malliston, josta en ollut ikinä kuullutkaan. Tosin kiireisellä ja väsyneellä äiti-ihmisellä on kyllä aukkoja sivistyksessä huomattavasti merkittävimmissäkin asioissa kuin H&M:n valikoimassa. Mutta selailin mallistoa netissä, ja siihen kuuluu klassisen näköisiä kashmir -neuleita ja -huiveja, silkki- ja puuvillapaitoja, nahkavaatteita ja -vöitä ja muita luonnonkuiduista tehtyjä tuotteita.

Sen verran tyylikonsulenttia kiinnosti epätavanomainen yhtälö H&M - luonnonkuidut – kohtuullinen hinta, että piti lähteä paikan päälle myymälään tarkastamaan, miltä nämä Premium Quality –vaatteet luonnossa näyttävät. Hyvältä näyttivät, siis ne, mitä sieltä myymälästä löysin. Yritin tehdä täsmäiskun vain näihin premium –vaatteisiin, ja marssin ensimmäiseksi Kämpin H&M:n pääkassoille kysymään, että mistä päin löytäisin näitä Premium Quality –neuleita. Kassaneidit ilmoittivat, että ei sellaisia ole heille tullutkaan. Ihmettelin siinä, että tämähän on varsin erikoista, kun joulu on jo ihan ovella, ja kyseiset vaatteet olivat joulukuvastossakin. Toinen kassaneiti myönteli, että onhan se ikävää, kun kuvastossa mainostetaan, eikä tuotteita kuitenkaan pääse ostamaan. Kyselin sitten, että milloinkahan neuleita mahtaisi tulla, ja toinen kassaneideistä vastasi, että sitä on aivan mahdotonta sanoa, että voi olla, ettei tule ollenkaan, että tuotteet ovat myynnissä vain nettikaupassa. Mikä pettymys.

Kiertelin kuitenkin myymälässä hetken katsastamassa vallitsevia trendejä, ja olin jo lähdössä, kun katse osui rekkiin aivan pääkassojen vieressä. Puuvillakashmir –neuleita, ja kolmessa eri värissä! Ilmiselvä merkki taivaasta! Oli siis pakko ostaa vaaleanharmaa puuvillakashmir -neulepusero, vaikka tuo palvelun taso hieman kaivelikin. Mutta neule oli juuri sitä mitä olen jo pitkään etsinyt rähjäisten boyfriend -farkkujen kaveriksi; rento mutta klassisen näköinen kevyt neule, joka on mukava päällä, ja kestää konepesun. Samassa rekissä roikkui myös yksinäinen 100% kashmir-neule, eli ehkä niitäkin oli jossain rekillinen, ken tietää? Ei ainakaan myyjä.

Halpaketjut ovat monessa asiassa suunnannäyttäjiä, ja jos H&M:lle on tullut myyntiin premium -laatua, niin toivoa laadusta on. Useimmilla meistä on varaa ostaa vaatteita, mutta kaikilla ei ole varaa ostaa luksusta. Ja luonnonkuidut ovat luksusta.

Hyvää ja luksuksellista vuoden vaihdetta!

6 kommenttia . Avainsanat: Premium -laatu, Premium Quality, mallisto, vaate, H&M, puuvilla, kashmir, silkki, nahka, luksus, laatu

Itsenäisyyspäivää odotellessa

Torstai 5.12.2013 klo 22:34 - Tyylikonsulentti

Tyylikonsulentti tajusi vasta tänään, että huomenna on SE päivä. Onnea Tampere, ja pahoittelut vielä siitä, ettei mustamakkara päässyt mukaan juhlahumuun.

Monet meistä naisista nauttivat suuresti pukujen arvostelusta ja muista itsenäisyyspäivän juhlaan liittyvistä spekuloinneista, ja tyylikonsulentti myöntää kuuluvansa tähän joukkoon. Nautin linnan juhlista jopa niin paljon, että ollessani joskus näihin aikoihin vierailla mailla, vanhempani olivat ajattelevaisesti pyytämättä ja yllättäen nauhoittaneet juhlalähetyksen vaatesuunnittelijatyttärelleen. Se oli siis aikaa ennen digibokseja, internettiä ja Euroopan yhteisvaluuttaa. 

Tänä vuonna on luvassa erityisen kiinnostava lähetys, kun pukukoodi on juhlapaikan vaihdoksen myötä muuttunut. Vähemmän iltapukuja, enemmän cocktail –asuja. Pistän siis jo tänään peukut pystyyn ja sormet ristiin, ettei Tampere-talossa huomenna nähtäisi niin paljon rumasta taftista tehtyjä pukuja. Suomalaisten naisten mieltymyksiä voi vain ihmetellä. Maailma on täynnä kauniita materiaaleja, niin miksi siis valita iltapukukankaaksi juuri se jäykkä, superkiiltävä ja yleisfiilikseltään halvan näköinen tafti? Tai miksi ostaa vaatekaupasta kaikkien kauniiden mekkojen joukosta se jäykkä, superkiiltävä ja yleisfiilikseltään halvan näköinen taftimekko? Ja kun olemassa tosiaan on myös kaunista, pehmeästi kiiltelevää taftia, ja siitä tehtyjä kauniita taftimekkoja. Tosin harvemmin niitä on linnan juhlissa nähty.

Materiaalin lisäksi taftimekoissa menee monesti vikaan myös malli. Taftista ei kannata tehdä yksinkertaista mekkoa. Vähän liian usein näkee yksinkertaisia pitkiä tai lyhyitä taftimekkoja, joiden suorat saumat ryppyilevät ikävästi. Ei kovin tyylikästä, eikä kovin taidokastakaan. Viimeistään ne rypyttävät saumat luovat sen halpahalli –fiiliksen. Taftista kannattaisi tehdä veistoksellisia, runsaasti rypytettyjä ja poimutettuja pukuja, silloin materiaali pääsisi oikeuksiinsa.  Taftista valmistetun upean iltapuvun salaisuus on pukumallin ja materiaalin tyylikäs yhdistäminen. Ja sen oikean mallin ja oikean materiaalin yhdistäminen ei selvästikään ole niin helppoa kuin luulisi.

Mutta huomenna nähdään onko Tampere taftia tulvillaan. Kanssani kisakatsomossa lähetystä seuraamassa on toinenkin vaatesuunnittelija, eli luvassa on ammattilaisten tuplahuvitus! Sekä tyylikkät pukeutujat että  istuvuusongelmat saavat ansaitsemansa huomion ja perusteellisen analysoinnin. Pitää vaan lukita lapsikatras toiseen huoneeseen ja laittaa aviomiehet vartioimaan ovea Tekniikan Maailmojen kanssa, niin mammat saavat nautiskella rauhassa.

Rattoisaa itsenäisyyspäivää!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Linnan juhlat, 2013, Tampere-talo, puvut, iltapuvut, Itsenäisyyspäivä 2013, itsenäisyyspäivän vastaanotto, tafti, taftipuku, taftimekko, iltapuku, cocktail -puku, tyyli, malli, pukumalli, materiaali, juhlamuoti

Kotivaatteet

Lauantai 23.11.2013 klo 21:51 - Tyylikonsulentti

Näin lauantai-illan ratoksi tyylikonsulentti ajatteli jakaa muutaman ajatuksen aiheesta kotivaatteet. Jorma Uotinen kertoi joskus jossain naistenlehdessä, että hänellä ei ole kotivaatteita. Koko konsepti oli Jormalle aivan vieras. Jorma valitsee aamulla vaatteet ja on niissä koko päivän, olipa sitten töissä tai kotona. Tyylikonsulentin mielestä tuo on aivan ihastuttavaa, joskin hivenen epäkäytännöllistä meille tavallisille ihmisille. Aika moni (silkki)vaate nimittäin olisi äkkiä entinen, jos sitä ei riisuisi heti kotiin saapuessa ja nostaisi jonnekin tarpeeksi korkealle tahmaisten käsien, kastikeroiskeiden ja kimalleliimojen ulottumattomiin. 

Mutta tyylikonsulentti ihmettelee, miksi niin moni nainen pukeutuu kotona aivan järkyttäviin virttyneisiin, reikäisiin riepuihin? Ainakin allekirjoittaneella on mieliala huomattavasti korkeammalla kotonakin, jos päällä on kivat vaatteet. Ja kun ovikello yllättäen soi, kuten siis tapahtuu ainakin kerran kuussa, niin eipä tarvitse rynnätä vaatekaapille etsimään ehjää päälle. Mukavuus on kotivaatteissa tärkeintä, sen tyylikonsulenttikin myöntää, mutta mukavuuden ei tarvitse tarkoittaa täydellistä tyylittömyyttä. Ja tyylikkyyden kannalta on myös tärkeää, että kotivaatteet kestävät konepesua. Tiedätte kyllä, ne roiskeet.

Mutta tässä pieni uutinen muodin perässä laahaajille: muodin saralla on kerrankin tapahtunut jotain mullistavaa. Kaupoista nimittäin löytyy mukavia ja tyylikkäitä collegehousuja, jotka näyttävät oikeille, siisteille housuille, mutta ovat todella mukavat päällä. Ja väreissä, malleissa ja materiaaleissa näyttäisi löytyvän valikoimaa aikuisempaakin makuun. Osa housuista on niin tyylikkäitä, että niissä voisi mennä vaikka toimistoon. Tyylikonsulentinkin on ehkä aivan pakko saada kullalle kimaltelevat porkkanamalliset collegehousut joulun ajan tyylikkääseen kotona oleiluun. Niissä kelpaisi loijua sohvalla viinilasi toisessa kädessä ja tryffelirasia toisessa. Oih.

kotivaatteet2.jpg
Mitä jos siirryttäisiin tulevan joulun kunniaksi asteen verran tyylikkäämpään kotoiluun? Aloitetaan vaikka heittämällä ensin pois kaikki virttyneet ja rumat kotivaatteet. Ja kyllä, heitämme ne roskiin tai viemme lumppukeräykseen, koska annamme vain h y v ä n kiertää.

PS: Käytän usein esimerkkeinä H&M:n kuvia, tämä siksi että H&M on ystävällisesti antanut luvan kuviensa käytöön.

2 kommenttia . Avainsanat: Kotivaatteet, kotihousut, kotoilu, tyylikäs, tyyli, joulu, 2013, collegehousut, kimalle, virttynyt, reikäinen, riepu, mukava, porkkananmallinen, aikuinen, oleilu, koti, tyylikonsulentti

Nettishoppailua

Maanantai 18.11.2013 klo 22:34 - Tyylikonsulentti

Kaikkihan me tiedämme sen pettymyksen, kun toiveet ja todellisuus ei kohtaa. Monessakin asiassa.  Mutta tällä kertaa tyylikonsulentti paneutuu toiveen ja todellisuuden väliseen kuiluun nettishoppailussa. Tyylikonsuletti kokeili viimeksi tänään netistä tilattuja nahkahousuja, jotka eivät edes näyttäneet samalta tuotteelta kuin verkkokaupan kuvassa. Miksi se vaatteiden ostaminen netistä siis on niin *** vaikeaa?

Ensinnäkin haluaisin valistaa ihastuttavia kanssasisariani ihan yleisellä vaatteiden istuvuuteen ja sopivuuteen liittyvällä faktalla. Vaatteet kaavoitetaan niin, että ne istuvat vaatefirman käyttämälle sovitusmallille. Ja kaikilla vaatefirmoilla on omat sovitusmallinsa. Kuinka moni meistä on juuri saman mallinen kuin kulloinkin vuorossa oleva sovitusmalli? Kovin harva.

Toiseksi; se mikä näyttää hyvältä vaikkapa pienirintaisen mallin päällä siellä verkkokaupassa, ei välttämättä näytä hyvältä suuririntaisella asiakkaalla. Kaikki vaatteet eivät vain näytä hyvältä kaikkien päällä. Näin se vain menee.

Kolmanneksi; vaatekuvauksissa käytetään yleensä aika paljon neuloja, joilla kursitaan vaate myyvän näköiseksi. Vaate ei siis välttämättä näytä sen mallinkaan päällä oikeasti siltä miltä se näyttää kuvassa. Miltäs kuulostaa? Huijaukselta?

Neljänneksi; Mittasit itsesi huolellisesti, ja valitsit koon nettikaupan mittataulukosta ja silti vaate on väärän kokoinen? Kun yksi verkkokauppa myy useita eri merkkisiä vaatteita, on mahdotonta tehdä tarkkoja mittataulukoita. Jokaisella vaatemerkillä on vaatteissaan erilaiset väljyysvarat, siis sen lisäksi, että kaikilla vaatefirmoilla on omat sovitusmallit, joiden mitoille vaate on kaavoitettu. Suomeksi tämä tarkoittaa, että vaatemerkki A ja vaatemerkki B myyvät samankaltaista paitapuseroa koossa 42, mutta toinen on sinulle aivan liian iso ja toisessa ei mene edes napit kiinni. Eli mittataulukot todellakin ovat vain suuntaa antavia. Tyylikonsulentti voisi pitää pitkän luennon siitä miksi asia on näin, mutta ehkä jätän sen toiseen kertaan. Lohduksi kerron, että vaatteita myyvät verkkokaupat ovat varsin motivoituneita löytämään ongelmaan ratkaisun, koska asiakaspalautusten kustannukset pienentävät myyntikatetta. Kaikenlaisia virtuaalisia sovituspalveluita on kehitetty ja edelleen kehitetään, mutta etenkin naisen vartalon mittasuhteissa on vain liikaa muuttujia, eli toimivaa ja helppokäyttöistä ratkaisua ei ole helppo löytää. Eräässä tyylikonsulentin suosimassa ulkomaisessa nettikaupassa koko-ongelmaa on yritetty ratkaista niin, että jokaisesta vaatteesta on otettu joitakin avainmittoja, kuten rinnan-, vyötärön- ja lantionympärys. Mutta tästäkin huolimatta palautuksia voi tulla, jos asiakas ei esimerkiksi ohjekuvasta huolimatta ymmärrä, että vyötärönympärys mitataan vartalon kapeimmalta kohdalta. Ja yllättävän monihan ei ymmärrä.

Tämän edellä olevan luennon jälkeen ehkä ymmärrämme, miksi verkkoshoppailussa tulee helposti hutiostoksia. Hyvin istuvien vaatteiden löytäminen ihan tavallisesta kaupastakin on useimmille meistä vaikeaa. Siksi tyylikonsulentti asennoituu nettishoppailuun niin, että verkossa ei niinkään olla ostoksilla, vaan tilataan vaatteita kotiin sovitettavaksi. Ja jos joku vaatekappale yllättäen istuu ja on muutenkin hyvä, niin sitten siirrytään sovittelusta ostamiseen! Mutta tätä logiikkaa hyödyntäessä kannattaa tarkastaa palautusehdot, esimerkiksi monissa ulkomaisissa kaupoissa asiakas maksaa itse palautuksen. Ja sehän voi tulla melkoisen kalliksi, tyylikonsulentilla on kokemusta tästäkin. Toisaalta, etenkin ulkomaisissa vaateherkkukaupoissa shoppailua voi pitää eräänlaisena harrastuksena, ja joskus harrastukset vain maksaa.

Nyrkkisääntönä verkkoshoppailuun tyylikkonsulentti sanoo, että jos sinulla on vaikeuksia löytää kaupasta ihan perinteisesti sovittamalla hyvin istuvia mekkoja ja housuja, niin ei se sovittamatta ainakaan helpompaa ole. Myös kengät ja alusvaatteet ovat melkoisen haastavia, ellet tunne merkkiä ja sen mitoitusta ennakkoon. Esimerkiksi rintaliivien koot vaihtelevat monesti saman valmistajan eri mallien välillä. Melkoista arpapeliä siis.

Huomattavasti helpompaa ja varmempaa on ostaa netistä löysiä ja joustavia vaatteita, joissa istuvuuden kanssa ei ole niin nöpönuukaa. Suhteellisen varmoja ostoksia on trikoopaidat, tunikat, neuleet, kietaisu- ja empiremalliset mekot, löysät mekot ja erilaiset joustavat housut ja legginssit. Ja tietenkin asusteissa, kuten huiveissa, koruissa ja laukuissa, verkon suomia lähes rajattomia mahdollisuuksia on aivan mahtava käyttää. Tyylikonsulentti vinkkaa, että jos on todella pakottava tarve saada joku vaate, niin onnistumisen mahdollisuudet voi tuplata tilaamalla samalla kertaa samaa tuotetta kahdessa eri koossa. Tosin sekään ei auta, jos malli tai materiaali on sinulle väärä. Kannattaa siis katsoa tuotekuvat tarkkaan.

Suurin sudenkuoppa nettishoppailussa on se, että pidät ne “melko” sopivat tuotteet, ja ne jäävät sitten kaapin perukoille muistuttamaan epäonnisista kaupoista.  Ei näin. Jos vaate ei oikeasti ole hyvännäköinen, istuva ja juuri sinulle sopiva, niin lähetä se takaisin. Ei se kaapissa muutu yhtään sen paremmaksi. Ja jos olet tilannut sen ulkomailta, niin yritä myydä se eteenpäin vaikka jossakin nettihuutokaupassa. Kun tilaa netistä tarpeeksi hienoja juttuja, niin muutkin ovat todennäköisesti valmiita kokeilemaan onneaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Netti, shoppailu, nettishoppailu, vaikeus, sovitusmalli, todellisuus, toive, vaatekuvaus, kokotaulukko, mittataulukko, sovituspalvelu, virtuaalinen, istuvuus, verkkoshoppailu, myyntikate, palautusprosentti, palautus, tyylikonsulentti