Rakkaudesta tyyliin

Tyylikonsulentti on helsinkiläinen vaatesuunnittelija, tyylikonsulentti ja personal shopper, joka rakastaa tyyliä, vaatteita ja kaikenmaailman muoti-ilmiöitä.

Uusimmat kirjoitukset

Uusimmat kommentit

Angora ahdistaaAnja Itkonen  11.9.2014 20:28
Vaatevallakumoukseen!Tyylikonsulentti  6.5.2014 10:39
Vaatevallakumoukseen!Martta  4.5.2014 19:14
MaksimuotiaTyylikonsulentti  22.4.2014 10:16
MaksimuotiaSatu  20.4.2014 21:13

Ota yhteyttä

rakkaudestatyyliin@
gmail.com

Vaatevallakumoukseen!

Share |

Maanantai 21.4.2014 klo 22:38 - Tyylikonsulentti


Monet lukijoistani varmastikin katsoivat viime viikolla televisiosta YLEn esittämän Veren tahrimat muotivaatteet –dokumentin. Dokumentti kuvasi suomalaistenkin vaateyritysten käyttämän vaatetehtaan työ-oloja Bangladeshissa.

24.4.2013 yli 1000 ihmistä kuoli ja yli 2000 loukkaantui Plaza Rana –vaatetehtaan romahduksessa Dhakassa Bangladeshissa. Siksi tulevana torstaina, tasan vuosi myöhemmin, vietetään suomessakin kansainvälistä Fashion Revolution –päivää. Vaatevallankumouksessa halutaan kiinnittää huomiota vaatetuotannon vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen, ja kehoitetaan ihmisiä miettimään, kuka ne omat vaatteet onkaan ommellut. Vaatevallankumoukseen voi osallistua monin tavoin, kuten pukemalla yhden vaateen nurinpäin, ottamalla itsestä kuva ja jakamalla se sosiaalisessa mediassa.  Lisäksi voi lähettää kuvan myös nurinpäin olevan vaatteen valmistajalle, ja kysyä, kuka heidän vaatteensa tekee. Kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa Facebookissa Vaatevallankumous –sivut, josta löytyy aiheeseen liittyviä tapahtumia. Vaatevallankumous -viikon tapahtumakalenteri löytyy myös Vaatevallankumouksen suomalaisilta sivuilta: http://fashionrevolution.org/country/Finland/ 

Tyylikonsulentin mielestä on enemmän kuin hienoa, että vaatetuotannon eettisyyteen kiinnitetään huomiota. Surullista taas on, että tuotannon läpinäkyvyyttä ja yleistä avoimuutta edistänyt Reima sai päälleen varsinaisen kurakaatosateen päästettyään YLEn kuvausryhmän Bangladeshin tehtaalleen. Reima sentään päästi kuvausryhmän tehtaalleen, toisin kuin muut suomalaiset vaatevalmistajat, ja ainakin minulle se kertoo siitä, että Reima luotti siihen, että asiat ovat tehtaalla kunnossa. Mutta siinä onkin se ongelma. Ilman yrityksen omaa, paikan päällä tapahtuvaa j a t k u v a a valvontaa mitä tahansa voi tapahtua. 

Surullista myös on, että vaikka Bangladeshilaisten vaatetyöntekijöiden olot aikaa myöten paranevat ja valvonta tiukentuu, niin köyhien riistäminen ei lopu. Tuotanto siirtyy taas köyhempiin maihin. H&M teki jo viime syksynä vaatteiden testitilauksia Etiopiasta, joka on yksi maailman köyhimpiä maita. Tyylikonsulentti uskoo, että viiden vuoden päästä monissa vaatteissa voi lukea Made (somewhere) in Africa.

Avainsanat: Vaatevallankumous, fashion revolution, Rana Plaza, Bangladesh, Reima, työ-olot, vaatetuotanto, eettisyys, läpinäkyvyys, avoimuus, muoti, vaatteet, 24.4.2014


Kommentit

4.5.2014 19:14  Martta

Voi kun pari euroa lisää maksamalla voisi parantaa työntekijöiden oloja mutta kaikki eurot, dollarit yms. valuvat sijoittajille, omistajille yms. ja heille mikään ei riitä. Miksiköhän vaatekaupat eivät teetä asiakkaillaan kyselyjä, mitä mieltä asiakkaat ovat, maksaisitko pari euroa lisää jos tuomme ketjumme läpinäkyväksi/tarkastettavaksi...

6.5.2014 10:39  Tyylikonsulentti

Luulen että useimmat meistä olisivat valmiita maksamaan sen euron tai kaksi enemmän, mutta ongelma on siinä, kuinka se raha päätyisi ihan oikeasti sille ompelijalle.
Yritimme kerran yhdessä tehtaassa Kiinassa esittää tehtaanjohtajalle ajatusta, että maksaisimme enemmän ompelijoille, jotka valmistavat meidän tuotteitamme. Ensin johtaja nauroi, ja sanoi, ettei se ole tarpeellista. Kun vakuutimme olevamme tosissamme, hän sanoi että se on mahdotonta. Yksi syy oli se, että hän ei pysty laittamaan aina samoja ihmisiä ompelemaan meidän tuotteitamme. Tuli muitakin syitä miksi se ei onnistu, osa hyviä, osa huonoja. Eli tuon kokemuksen perusteella kannatan lämpimästi Accordin kaltaisia tekstiilien valmistuttajien yhteissopimuksia, joissa on mukana isoja vaatevalmistajia, kuten vaikka H&M. Yksittäisen pienen vaatefirman on aika vaikeaa uida vastavirtaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini