Rakkaudesta tyyliin

Tyylikonsulentti on helsinkiläinen vaatesuunnittelija, tyylikonsulentti ja personal shopper, joka rakastaa tyyliä, vaatteita ja kaikenmaailman muoti-ilmiöitä.

Uusimmat kirjoitukset

Uusimmat kommentit

Angora ahdistaaAnja Itkonen  11.9.2014 20:28
Vaatevallakumoukseen!Tyylikonsulentti  6.5.2014 10:39
Vaatevallakumoukseen!Martta  4.5.2014 19:14
MaksimuotiaTyylikonsulentti  22.4.2014 10:16
MaksimuotiaSatu  20.4.2014 21:13

Ota yhteyttä

rakkaudestatyyliin@
gmail.com

Vaatevallakumoukseen!

Maanantai 21.4.2014 klo 22:38 - Tyylikonsulentti

Monet lukijoistani varmastikin katsoivat viime viikolla televisiosta YLEn esittämän Veren tahrimat muotivaatteet –dokumentin. Dokumentti kuvasi suomalaistenkin vaateyritysten käyttämän vaatetehtaan työ-oloja Bangladeshissa.

24.4.2013 yli 1000 ihmistä kuoli ja yli 2000 loukkaantui Plaza Rana –vaatetehtaan romahduksessa Dhakassa Bangladeshissa. Siksi tulevana torstaina, tasan vuosi myöhemmin, vietetään suomessakin kansainvälistä Fashion Revolution –päivää. Vaatevallankumouksessa halutaan kiinnittää huomiota vaatetuotannon vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen, ja kehoitetaan ihmisiä miettimään, kuka ne omat vaatteet onkaan ommellut. Vaatevallankumoukseen voi osallistua monin tavoin, kuten pukemalla yhden vaateen nurinpäin, ottamalla itsestä kuva ja jakamalla se sosiaalisessa mediassa.  Lisäksi voi lähettää kuvan myös nurinpäin olevan vaatteen valmistajalle, ja kysyä, kuka heidän vaatteensa tekee. Kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa Facebookissa Vaatevallankumous –sivut, josta löytyy aiheeseen liittyviä tapahtumia. Vaatevallankumous -viikon tapahtumakalenteri löytyy myös Vaatevallankumouksen suomalaisilta sivuilta: http://fashionrevolution.org/country/Finland/ 

Tyylikonsulentin mielestä on enemmän kuin hienoa, että vaatetuotannon eettisyyteen kiinnitetään huomiota. Surullista taas on, että tuotannon läpinäkyvyyttä ja yleistä avoimuutta edistänyt Reima sai päälleen varsinaisen kurakaatosateen päästettyään YLEn kuvausryhmän Bangladeshin tehtaalleen. Reima sentään päästi kuvausryhmän tehtaalleen, toisin kuin muut suomalaiset vaatevalmistajat, ja ainakin minulle se kertoo siitä, että Reima luotti siihen, että asiat ovat tehtaalla kunnossa. Mutta siinä onkin se ongelma. Ilman yrityksen omaa, paikan päällä tapahtuvaa j a t k u v a a valvontaa mitä tahansa voi tapahtua. 

Surullista myös on, että vaikka Bangladeshilaisten vaatetyöntekijöiden olot aikaa myöten paranevat ja valvonta tiukentuu, niin köyhien riistäminen ei lopu. Tuotanto siirtyy taas köyhempiin maihin. H&M teki jo viime syksynä vaatteiden testitilauksia Etiopiasta, joka on yksi maailman köyhimpiä maita. Tyylikonsulentti uskoo, että viiden vuoden päästä monissa vaatteissa voi lukea Made (somewhere) in Africa.

2 kommenttia . Avainsanat: Vaatevallankumous, fashion revolution, Rana Plaza, Bangladesh, Reima, työ-olot, vaatetuotanto, eettisyys, läpinäkyvyys, avoimuus, muoti, vaatteet, 24.4.2014

Maksimuotia

Tiistai 15.4.2014 klo 16:44 - Tyylikonsulentti

Maksimekot ja maksihameet ovat olleet kuuminta hottia jo muutaman vuoden ajan, ja nyt niitä näytti olevan tarjolla Hulluilla Päivilläkin. Tyylikonsulentti rakastaa maksimuotia, ja vaatekaapista löytyykin maksimekkoja enemmän kuin yhdessä kädessä on sormia. Maksimuoti on erityisen kätevä alkukesästä, helman alle kun voi piilottaa valkoiset talvikuivat kintut, ja säärikarvojen ajamiseenkaan ei ole niin pakottavaa tarvetta. Ja kun maksi alkaa kyllästyttää, niin sakset käteen ja miniä tilalle. Love it. 

Toisin kuin monesti luullaan, maksimekko tai maksihame sopii monille erilaisille vartalotyypeille. Todistetusti hyvinkin erikokoiset naiset näyttävät tyylikkäiltä täyspitkissä iltapuvuissa, ja vähän samasta asiasta on kyse myös maksimekoissa ja -hameissa. Kun malli on valittu oikein, maksihameet käyvät erinomaisesti myös tyylikkäille aikuisille naisille. Muutama asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä, jotta voi kerätä tyylipisteet maksimuodilla.

Ellet ole kokoa XS, kannattaa todellakin välttää pliseerattua (maksi)hametta! Jäykkä pliseeraus tuo vyötärölle ja lantiolle noin 10 kiloa lisää, ja maksihameessa noita kiloja ei voi kompensoida edes siroja sääriä näyttämällä. Jos haluat hulmuhelman, niin yritä löytää hame, joka on kuitenkin yläosastaan suht istuva. Kuminauhavyötärökään ei ole kokonaan pois suljettu kookkaammilta naisilta, mutta silloin hameen materiaalin olisi parasta olla ohutta ja todella hyvin laskeutuvaa.

Toinen vinkki on näytää vyötärö. Maksihameen kanssa kannattaa laittaa tarpeeksi lyhyt paita tai neule, jotta hameen vyötärö jää kokonaan tai osittain näkyviin. Pitkä paita maksihameen päällä tekee vartalosta helposti pitkän tasapaksun pötkyn, ja siksi vartalon ylä- ja alaosa kannattaa katkaista esimerkiksi jollakin päräyttävällä vyöllä ja/tai pukemalla vaikkapa eriväriset ylä- ja alaosat. Paita voi toki olla pidempikin, mutta silloin sen on oltava tarpeeksi ohutta materiaalia, jotta sen voi tunkea hameen vyötärön alle ja näyttää sen vyötärön tai ylälantion. Ja tyylikkyyden nimissä aikuisten naisten kannattaa muistaa pukea lyhyiden paitojen alle joku navan peittävä alustoppi.

Kolmas vinkki on se, että maksimekossa helmat saa hipoa maata. Puoleen pohkeeseen loppuva helma ei tyylikonsulentin mielestä täytä maksimitan vaatimuksia, ja persjalkaisille suomalaisille 3/4 pituus ei monesti muutenkaan ole se kaikkein imartelevin helman/housun pituus. Eli maksimitta hipoo maata. Piste.

maksihame2.jpg

Maksihameen kanssa voi tietenkin käyttää myös jakkua tai takkia, ja erityisen hyvin maksin kanssa toimii lyhyet, keveät takit. Reisi- ja polvimittaiset takit näyttävät maksimittaisen hameen kanssa helposti todella raskailta ja vähän homssuisilta. Kenkävalinta riippuu asun tyylistä, mutta itse suosin kesäisin trikoisten maksimekkojen kanssa varvassandaaleja tai balleriinoja. Ja isoja käsilaukkuja. 

Kesää odotellessa!

pussihousut2.jpg

PS: Nämä samat vinkit toimivat myös nyt niin muodikkaiden liehuvalahkeisten ja pussimaisten housujen kanssa!

2 kommenttia . Avainsanat: Maksimuoti, maksihame, maksimekko, helman pituus, malli, muoti, pliseeraus, vyötärö, leveälahkeiset housut,

Hullut Päivät tulee, oletko valmis?

Tiistai 1.4.2014 klo 16:37 - Tyylikonsulentti

Hullut Päivät tulee jälleen kerran, ja ensi viikolla roikutaan taas oikein joukolla Stokkan oven kahvassa ennen kahdeksaa halpojen käsilaukkujen ja lentolippujen takia. Mutta onko kukaan kanssani samaa mieltä siitä, että nämä kauppojen ja ostoskeskusten hulluttelu -päivät ovat kokeneet jonkin sortin inflaation? Niitä on vain kertakaikkiaan liikaa, ja kaikki vielä lähes samalla formaatilla. Ja kun kaikki tiedämme, että yletön kuluttaminen on jotenkin "so last season", kun maapallo hukkuu tavaraan ja sitä rataa.

Allekirjoittanut myös epäilee, että yhä useammat shoppailijat kaipaavat yksilöllisyyttä ja hieman luksustakin. Ja sitähän myynnissä olevat isohkot bulkkivaate -erät eivät tarjoa. Mutta mutta. Oletteko huomanneet, että Hullujen Päivien tarjonta on muuttunut viime vuosina? Katalogihan on nykyään melkoinen merkkivaatekirja! Sivut vilisevät Bossia, Michael Korsia, Ralph Laurenia, Armania ja Valentionoa, ihan vain muutamia mainitakseni. Ja kivahan se vain on, että yhä useampi saa elämäänsä ripauksen luksusta jonkun merkkituotteen muodossa, mutta silti itse vierastan merkkivaatteiden ostoa Hulluilta Päiviltä. Itse yleensä shoppailen sieltä suhteellisen neutraaleja tuotteita, kuten käsineitä, huiveja ja alusvaatteita. Viimeksi mukaan tarttui kaksi merinovillaista nauletakkia, jotka ovatkin olleet talvella kovassa käytössä. Mutta nuo merkkijutut jätän yksilöllisyyden nimissä yleensä Hulluilla Päivillä rauhaan, ellei kyseessä ole jotain aivan todella mieletöntä, jota olen etsinyt koko elämäni. Tiedätte kyllä.

Tunnetusti pelkkä mielikuva halvasta hinnasta saa monen shoppailijan järjen ja arvostelukyvyn sumenemaan, ja ostoskoriin päätyy kaikenlaista mitä ei muutoin ikinä ostaisi samalla hinnalla. Olkaa siis tarkkana mitä sinne ostoskassiin ujutatte. Yleisen ostoshysterian vallitessa ei kannata sortua lähes normaalihintaisiin ostoksiin, eli pitäkää katse pallossa ja hintalapussa toverit! Ja te tyylikkyyteen pyrkivät merkkivaatteiden hamuajat: Ne isot merkkiprintit T-paidoissa ovat tyylikonsulentin mielestä yleensä aika tyylittömiä. Uskokaa pois.

4 kommenttia . Avainsanat: Hullut Päivät 2014, Stockmann, kuluttaminen, shoppailu, ostoshysteria, merkkivaatteet, yksilöllisyys, luksus, bulkki,