Rakkaudesta tyyliin

Tyylikonsulentti on helsinkiläinen vaatesuunnittelija, tyylikonsulentti ja personal shopper, joka rakastaa tyyliä, vaatteita ja kaikenmaailman muoti-ilmiöitä.

Uusimmat kirjoitukset

Uusimmat kommentit

Angora ahdistaaAnja Itkonen  11.9.2014 20:28
Vaatevallakumoukseen!Tyylikonsulentti  6.5.2014 10:39
Vaatevallakumoukseen!Martta  4.5.2014 19:14
MaksimuotiaTyylikonsulentti  22.4.2014 10:16
MaksimuotiaSatu  20.4.2014 21:13

Ota yhteyttä

rakkaudestatyyliin@
gmail.com

Suomi vs Kiina

Share |

Lauantai 11.1.2014 klo 22:52 - Tyylikonsulentti


Tyylikonsulentti ilahtui suuresti kuluneen viikon torstaina lukiessaan Helsingin Sanomia. Silmiini osui koko aukeaman artikkeli otsikolla ”Parempaa laatua, kiitos!”, missä käsiteltiin vaatteiden laatua ja materiaaleja. Jutussa myös kysyttiin, ovatko kotimaiset vaatteet laadukkaampia kuin ulkomaiset? Tyylikonsulentille tuli pakottava tarve avautua aiheesta laatu ja kotimaisuus.

Vaate on juuri niin laadukas, kuin siinä käytetyt materiaalit ja osat ovat, unohtamatta tietenkään ompelijoiden ammattitaitoa. Vaatteiden valmistuksessa käytettävät koneet ovat melko samanlaisia kaikkialla, mutta koneen käyttäjien pätevyydessä on melkoisia eroja hyvissä ja huonoissa vaatetehtaissa. Kotimaisen vaateteollisuuden näivettymisen myötä suomesta on jo kadonnut vaatetuotannossa tarvittavaa erityisosaamista, jota tarvitaan esimerkiksi farkkujen valmistamiseen ja pesemiseen. Näivettyminen näkyy myös materiaalien ja tarvikkeiden saatavuudessa, ja vaatteeseen liittyviä erikoisempia toiveita on aika mahdotonta toteuttaa suomessa. Kiinassa taas massatuotanto on luonut synergia-edun, ja siellä on tietyn tuotteen tai tuoteryhmän ympärille syntyneitä kaupunkeja, joissa tuotetaan kaikkea, mitä tuotteen, vaikkapa rintaliivien, valmistuksessa tarvitaan. Massatuotanto luo myös osaamista ja ammattitaitoa, ja ammattitaitoisille ompelijoille maksetaan paremmin, Kiinassakin.

Väitän, että Kiinasta on mahdollista saada yhtä laadukasta tai jopa laadukkaampaa tehdastuotettua tavaraa kuin Suomesta. Ja jos suomalaisen vaatefirman materiaalit tulevat Aasiasta, en todellakaan usko, että lopputulos on silloin yhtään sen parempi, kuin että jos vaate olisi ommeltu kokonaan jossain keskitasoisessa kiinalaisessa ompelimossa. Myös kalliit, laadukkaiksi mielletyt huippumerkit valmistavat tuotteitaan Kiinassa, ja vieläpä ihan samoissa tehtaissa kuin ne halpamerkitkin. Tosin huippumerkkien vaatteissa käytetty materiaali voi olla aika paljon laadukkaampaa ja tietenkin myös kalliimpaa kuin halvempien merkkien. 

Toisin kun suomessa yleisesti ajatellaan, Kiina ei ole enää halpa valmistusmaa. Halvimmista halvin tuotanto lieveilmiöineen on jo siirtynyt vaurastuvasta Kiinasta köyhempiin Aasian maihin, ja siksi monissa halpaketjujen vaatteissa lukee Made in Bangladesh tai Kambodza. 

Ja lopuksi sananen kotimaisuudesta. Edellisessä työpaikassani vaatteiden tuotanto tapahtui pääosin Kiinassa, ja sain tästä todella usein palautetta potentiaalisilta asiakkailta. Yleisin kommentti oli, että ostaisin kyllä yrityksenne tuotteita, mikäli ne tehtäisiin suomessa. Yleensä purin kieltäni ja olin hiljaa, mutta sisäisesti kiljuin. Miksi, siis miksi vaatteet pitää ommella suomessa, mutta kaiken muun voi ja saa tuoda Kiinasta?! Esimerkiksi Nokian puhelimet tehtiin pääosin Aasiassa, mutta silti suomalaiset ostelivat Nokian puhelimia tyytyväisinä rintaa röyhistäen, että tässä sitä tuetaan kotimaista firmaa. Ja kuinka moni muistaa viime keväisen kohun työntekijöiden itsemurha-aallosta Foxconnin tehtailla Kiinassa? Samassa Foxconnin tehtaassa valmistettiin myös edellä mainitun suomalaisen matkapuhelinyhtiön tuotteita Applen ja HP:n tuotteiden rinnalla. Ja kauppa vaan käy, ketään ei tunnu kiinnostavan eettisesti valmistetut Ipadit ja älypuhelimet. Mutta vaatteet. Ne pitää tehdä suomessa.

Kommentoikaa ihmeessä!

Avainsanat: Vaate, laatu, Helsingin Sanomat, Kiina, Aasia, tuotanto, kotimaisuus, suomalaisuus, vaateteollisuus, materiaalit, massatuotanto, synergia, näivettyminen, ompelija, vaatetehdas, tekstiili, osaaminen, Nokia, Foxconn


Kommentit

12.1.2014 9:57  Cherise

Kaikki ovat todella hyviä pointteja. On totta, että kiinassakin osataan ja sieltäkin saa laadukkaita tuotteita, jos on valmis maksamaan hieman enemmän. Olen varma, että tähän vaateilmiöön vaikuttaa vahvasti halpamerkkien kuten Gina Tricot'n ja H&M:n kaltaiset yritykset ja heidän vaatteidensa laatu, tai pikemminkin luokattoman huono laatu. Tämä luo mielikuvan, että Kiinasta saa vain huonoja vaatteita (elektroniikan kohdalla erot taitavat olla aika mitättömiä). Lisäksi monet ovat alkaneet tiedostaa kiinalaisten tehtaiden työntekiöidensä ihmisoikeuksien riistäminen ja turvallisuuden laiminlyömisen, (työviikot voivat olla jopa 100 tuntisia, eikä tehtaasta saa lähteä, palkkakin on lähes olematon), mikä varmasti osaltaan vaikuttaa vastarintaliikkeen syntymiseen.

Minun lepikenkäni on muuten tehty Kiinassa ja ovat meinaan parhaat kengät, mitä omistan! :)

12.1.2014 21:06  Tyylikonsulentti

Mä luulen että me halutaan täällä suomessa helliä sitä ajatusta, että missään muualla ei tehdä niin laadukkaita vaatteita kuin suomessa, vaikka eihän se niin ole. Olen omin silmin nähnyt niin luokattoman huonoa työn jälkeä ihan kotimaisilta ompelijoilta, että siinä ei paljoa paremmutta voinut tuntea. Mutta olen myös nähnyt täällä aivan mieletöntä ammattitaitoa ja oikeutettua ammattiylpeyttä.
Meidän upouuden, rikki menneen hellan korjaaja muuten tuossa taannoin sanoi, että kun kyseisen merkin tuotanto siirtyi suomesta itäeurooppaan (eli ei edes Aasiaan!), niin johan alkoi tulla sutta ja sekundaa.
Jotenkin kaikki vaan hyväksyy että muu tuotanto valuu suomesta pois, mutta tekstiilituotannon (ja telakka- ja metsäteollisuuden) pitää pystyä täällä, oli se sitten kannattavaa tai ei.

17.1.2014 22:34  Made in Finland

Minusta tuo "haluamme uskoa että Suomessa tehdään hyvää" on erittäin hyvä pointti. Suomalaisia tuotteita katsotaan sinivalkoisten lasien läpi. En osaa sanoa vaatteista kun en tiedä, mitkä vaatteet tehdään enää Suomessa mutta monessa muussa tuotteessa suomalainen tuote on tuottanut ison pettymyksen, ja olen odottanut niin paljon.
Mutta onko enää edes vaatteita, jotka valmistetaan Suomessa?
Täytyy myös todeta että ei se vaatteen hinta aina takaa laatua. Ostin lapselle Gapin leggarit ja itselleni Sandin paidan ja parin pesun jälkeen vaatteet näytti sille kun niitä olisi käytetty 10 vuotta.

26.1.2014 11:43  Tyylikonsulentti

Se on juuri näin, että hinta ei todellakaan korreloi laatua, eikä joku tietty merkki ole tae yhtään mistään. Laadukkaita materiaaleja on kohtuullisen vaikea löytää, ja siksi laadukkainakin pidetyille merkeille sattuu mukaan "mätiä omenoita". Mutta kyllä suomessakin vielä vaatteita tehdään, esimerkiksi tampereen seudulla on vielä sekä tekstiilituotantoa että päteviä ompelijoita. Jos haluaa suosia suomalaista, niin pienet suomalaiset design -firmat, kuten Tamperelainen Mukava, tuottavat vaatteensa suomessa, ja käyttävät monesti vielä suomessa tehtyjä kankaita ja neuloksia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini