Rakkaudesta tyyliin

Tyylikonsulentti on helsinkiläinen vaatesuunnittelija, tyylikonsulentti ja personal shopper, joka rakastaa tyyliä, vaatteita ja kaikenmaailman muoti-ilmiöitä.

Uusimmat kirjoitukset

Uusimmat kommentit

Angora ahdistaaAnja Itkonen  11.9.2014 20:28
Vaatevallakumoukseen!Tyylikonsulentti  6.5.2014 10:39
Vaatevallakumoukseen!Martta  4.5.2014 19:14
MaksimuotiaTyylikonsulentti  22.4.2014 10:16
MaksimuotiaSatu  20.4.2014 21:13

Ota yhteyttä

rakkaudestatyyliin@
gmail.com

Angora ahdistaa

Share |

Lauantai 30.11.2013 klo 22:38 - Tyylikonsulentti


Kun tässä on viime päivinä ollut kohua angorakanien kohtelusta, niin tyylikonsulentti toivoo sekä vaatteiden pilaamisen että angorakanien suojelun nimissä, että angoravillan lisääminen neuletuotteisiin lopetettaisiin kokonaan. 

Jos joku ei ole kohuun törmännyt, niin lyhyesti kerrottuna kiinassa tuotetaan 90% maailman angorakarvasta, ja julkisuuteen on nyt tullut PETA:n salaa kuvaama video kiinasta.  Videolla elävät angorakanit on sidottu pöytään kiinni, ja karva revitään irti elävistä kaneista. Vaikka ei olisi erityisen valveutunut eläintensuojelun rintamalla, niin julmaahan tuo on. Ja aivan varmasti kaniin sattuu. PETA julkaisi tuon videon erittäin hyvään aikaan, angora kun on taas erittäin vahvasti muodissa. Sitä on lisätty joka toiseen neulevaatteeseen ja asusteeseen vähintään sen verran, että muut vaatteet ovat täynnä sitä karvaa. Samoin nenä. Kirottu angora ja pilatut neuleet.

Moni vaateyritys on jo ilmoittanut, ettei käytä tulevissa mallistoissa enää ollenkaan angoraa, kun taas toiset vaateyritykset ovat ilmoittaneet tutkivansa käyttämänsä angorankarvan alkuperän. Osa angorakarvastahan on keritty lampaan villan lailla, eli siis päivänvalon kestävin menetelmin. Tyylikonsulentin puolesta angoran saisi kieltää kokonaan, söpömmältä se karva näyttää sen kanin päällä. Ja ihmistenkään ei tarvitsisi enää aivastella, ja kaivella angorakanin karvoja nenästä, silmistä, suusta ja korvista. Ja sitä paitsi, täydellisen varmuuden tuotannon eettisyydestä Aasiassa voi saada vain olemalla tuotantolaitoksella koko ajan. Been there, done that.

https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=5171

Avainsanat: Angorakani, angora, angoravilla, angorakuitu, eettinen, PETA, tuotanto, Kiina, Aasia, vaatetuotanto, kidutus, kani, video, neuletuote, neule, angoraneule, eläintensuojelu, 2013, muoti


Kommentit

20.1.2014 14:57  kdjlksdajkl

Entäs lampaan villa? Tyylikonsulentilla taitaa olla ihan saletisti pari villakangastakkia ja muutamat villasukatkin kaapin perällä. Angoran villan tuottaminen eettisesti voisi olla monelle suomalaiselle köyhälle pieni lisätulonlähde, mutta tämä häly ja huuto on varmasti jo vienyt sijaa jo eettiseltäkin tuotannolta. Angorainnostus suomalaisten kaninkasvattajien parissa on lisääntynyt parina vuotena, ja nyt tämän hälyn seurauksena varmaan monen suunnittelemat lisätulot tai jopa suunnitelmissa oleva elinkeino on sammunut.

26.1.2014 12:03  Tyylikonsulentti

Tyylikonsulentilla on todellakin kaapissa paljon villaisia vaatteita, koska villa on aivan mahtava materiaali. Lampaan villaa ei käsittääkseni ikinä kerätä nyppimällä (johtuen jo lampaan koosta), eli ainakin lampaan villa on eettistä siltä osin. Mitä lampaan villan jälkikäsittelyyn tulee, niin veikkaanpa että sieltäkin löytyy jotain epäeettistä kun vähän kaivellaan.
Mitä taas kotimaiseen angoraan tulee, niin voisin kuvitella, että kotimaisen eettisen angoran hinta on sen verran kova, että se hillitsee kiinnostusta huomattavasti tehokkaammin kuin kiinalaisten angorakanien kidutushäly. Paljonko ihmiset ovat valmiita maksamaan vatteesta ja ovatko he oikeasti valmiita maksamaan eettisyydestä? Olen tämän kysymyksen suhteen varsin kyyninen.

11.9.2014 20:28  Anja Itkonen

Tämä on vanha keskustelu mutta haluan kommentoida, toivottavasti joku lukee.
Angorakanien kasvattamisen eettisyys on monitahoinen kysymys. Ne on jalostettu sellaisiksi että ne eivät lainkaan menesty vapaina eivätkä pärjää ulkona, vaan esim. katkaisevat selkärankansa säikähtäessään. Pieni häkki on niille ainoa turvallinen olopaikka vaikka se näyttää ahdistavalta. Samoin poikiminen ja pentujen hoito onnistuu vain häkissä. aikuisten kanien on oltava yksittäin koska ne muuten tappelisivat tai vahingoittaisivat toisiaan. Angorakaneista on villa leikattava säännöllisesti (ei nypittävä eikä kiskottava) koska se muuten huovuttuu nahkaa vasten ja estää nahkaa hengittämästä. Suomessa angorakaneja ei sidota eikä kiduteta ja ne saavat säännöllisen ravinnon ja terveydenhuollon. Lisääntymisviettiä ne saavat myös toteuttaa. Eettinen kysymys on se saako eläintä yleensä pitää häkissä. Angorakanit eivät ole häkeissä levottomia kuten ketut tai minkit, mutta tuskin voimme tietää, ovatko ne tyytyväisiäkään.
Suomalainen angoravilla on kallista mutta mitä tunnen kasvattajia, hinnassa ei ole ollut mitään eettisyyslisää. Kyse on yksinkertaisesti siitä että karva kasvaa hitaasti, kasvatus on käsityötä ja kasvatusyksiköt ovat pieniä koska mikään massatuotanto ei tämän eläimen kohdalla tule kysymykseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini