Rakkaudesta tyyliin

Tyylikonsulentti on helsinkiläinen vaatesuunnittelija, tyylikonsulentti ja personal shopper, joka rakastaa tyyliä, vaatteita ja kaikenmaailman muoti-ilmiöitä.

Uusimmat kirjoitukset

Uusimmat kommentit

Angora ahdistaaAnja Itkonen  11.9.2014 20:28
Vaatevallakumoukseen!Tyylikonsulentti  6.5.2014 10:39
Vaatevallakumoukseen!Martta  4.5.2014 19:14
MaksimuotiaTyylikonsulentti  22.4.2014 10:16
MaksimuotiaSatu  20.4.2014 21:13

Ota yhteyttä

rakkaudestatyyliin@
gmail.com

Angora ahdistaa

Lauantai 30.11.2013 klo 22:38 - Tyylikonsulentti

Kun tässä on viime päivinä ollut kohua angorakanien kohtelusta, niin tyylikonsulentti toivoo sekä vaatteiden pilaamisen että angorakanien suojelun nimissä, että angoravillan lisääminen neuletuotteisiin lopetettaisiin kokonaan. 

Jos joku ei ole kohuun törmännyt, niin lyhyesti kerrottuna kiinassa tuotetaan 90% maailman angorakarvasta, ja julkisuuteen on nyt tullut PETA:n salaa kuvaama video kiinasta.  Videolla elävät angorakanit on sidottu pöytään kiinni, ja karva revitään irti elävistä kaneista. Vaikka ei olisi erityisen valveutunut eläintensuojelun rintamalla, niin julmaahan tuo on. Ja aivan varmasti kaniin sattuu. PETA julkaisi tuon videon erittäin hyvään aikaan, angora kun on taas erittäin vahvasti muodissa. Sitä on lisätty joka toiseen neulevaatteeseen ja asusteeseen vähintään sen verran, että muut vaatteet ovat täynnä sitä karvaa. Samoin nenä. Kirottu angora ja pilatut neuleet.

Moni vaateyritys on jo ilmoittanut, ettei käytä tulevissa mallistoissa enää ollenkaan angoraa, kun taas toiset vaateyritykset ovat ilmoittaneet tutkivansa käyttämänsä angorankarvan alkuperän. Osa angorakarvastahan on keritty lampaan villan lailla, eli siis päivänvalon kestävin menetelmin. Tyylikonsulentin puolesta angoran saisi kieltää kokonaan, söpömmältä se karva näyttää sen kanin päällä. Ja ihmistenkään ei tarvitsisi enää aivastella, ja kaivella angorakanin karvoja nenästä, silmistä, suusta ja korvista. Ja sitä paitsi, täydellisen varmuuden tuotannon eettisyydestä Aasiassa voi saada vain olemalla tuotantolaitoksella koko ajan. Been there, done that.

https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=5171

3 kommenttia . Avainsanat: Angorakani, angora, angoravilla, angorakuitu, eettinen, PETA, tuotanto, Kiina, Aasia, vaatetuotanto, kidutus, kani, video, neuletuote, neule, angoraneule, eläintensuojelu, 2013, muoti

Sopii kenelle sopii...

Torstai 28.11.2013 klo 21:36 - Tyylikonsulentti

Oletteko huomanneet, että kauppoihin on tullut syksyn kuluessa erilaisia turkisliivejä? Niitä on myös näkynyt naistenlehtien muotikuvissa, ja nehän näyttävät aika ihanilta. Etenkin ne pitkäkarvaiset liivit näyttävät jotenkin tuoreilta. Katselin tänään maineikkaassa takkiliikkeessä, kun eräs rouvaihminen sovitteli kyseistä pitkäkarvaista liiviä. Kaikeksi onneksi rouva jätti liivin kauppaan, eikä tyylikonsulentin tarvinnut miettiä mahdollista interventiota. 

Eräs Huuto.netin myyjä lisää aina myymiensä vaatteiden kuvaukseen sanat "sopii kenelle sopii".  Ja siinähän se kiteytyy, tyylikkyyden avain. Turkisliivi on taas niitä juttuja, jotka näyttävät joidenkin päällä ihanalta ja toisilla taas kamalalta. Ja tyylikkyys on suurelta osin sitä, että tunnistaa itselle sopivat jutut. Ne jutut, jotka imartelevat vartaloa ja korostavat parhaita puolia. Allekirjoittanut on esimerkiksi sovittanut viime vuosina ehkä noin sataa mustaa biker –nahkatakkia, ja joutunut hyväksymään, että ne eivät vaan näytä hyvältä tällä vartalolla. Tai ainakin sen tällä vartalolla hyvältä näyttävän takin löytäminen on t o d e l l a tiukassa. Ja naiset hyvät; kompromisseihin ei kannata sortua. Jos ei löydetä juuri sitä mitä etsitään, niin sitten ei osteta ollenkaan. Tyylikkyyden nimissä on luovuttava ihanistakin vaatteista, jos ne eivät luo tavoiteltua tyyliä. Ja tuo biker –takki on juuri niitä vaatekappaleita, jonka ostamisesta monen aikuisen naisen olisi kannattanut luopua.

Mutta vielä siitä turkisliivistä. Kookkaammat ja rintavammat kanssasisareni, olkaa jälleen varuillanne. Turkis/pörrö/kelsi/karvaliivi on vähän sama juttu kuin paksut pörröneuleet ja ylisuuret neuleet.  Muutenkin jo kookkaasta ylävartalosta tulee muodottoman iso massa, ja harva nainen tavoittelee lisämassaa muualla kuin kuntosalilla. Mutta ylä-osastaan sirot naiset, kokeilkaa ihmeessä! Teille se kaikella tyylitodennäköisyydellä sopii.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turkisliivi, kelsiliivi, karvaliivi, pörröliivi, biker -takki, biker, luopuminen, imarteleva, interventio, kookas, massa, tyylikonsultti, tyylikonsulentti, huuto.net

Kotivaatteet

Lauantai 23.11.2013 klo 21:51 - Tyylikonsulentti

Näin lauantai-illan ratoksi tyylikonsulentti ajatteli jakaa muutaman ajatuksen aiheesta kotivaatteet. Jorma Uotinen kertoi joskus jossain naistenlehdessä, että hänellä ei ole kotivaatteita. Koko konsepti oli Jormalle aivan vieras. Jorma valitsee aamulla vaatteet ja on niissä koko päivän, olipa sitten töissä tai kotona. Tyylikonsulentin mielestä tuo on aivan ihastuttavaa, joskin hivenen epäkäytännöllistä meille tavallisille ihmisille. Aika moni (silkki)vaate nimittäin olisi äkkiä entinen, jos sitä ei riisuisi heti kotiin saapuessa ja nostaisi jonnekin tarpeeksi korkealle tahmaisten käsien, kastikeroiskeiden ja kimalleliimojen ulottumattomiin. 

Mutta tyylikonsulentti ihmettelee, miksi niin moni nainen pukeutuu kotona aivan järkyttäviin virttyneisiin, reikäisiin riepuihin? Ainakin allekirjoittaneella on mieliala huomattavasti korkeammalla kotonakin, jos päällä on kivat vaatteet. Ja kun ovikello yllättäen soi, kuten siis tapahtuu ainakin kerran kuussa, niin eipä tarvitse rynnätä vaatekaapille etsimään ehjää päälle. Mukavuus on kotivaatteissa tärkeintä, sen tyylikonsulenttikin myöntää, mutta mukavuuden ei tarvitse tarkoittaa täydellistä tyylittömyyttä. Ja tyylikkyyden kannalta on myös tärkeää, että kotivaatteet kestävät konepesua. Tiedätte kyllä, ne roiskeet.

Mutta tässä pieni uutinen muodin perässä laahaajille: muodin saralla on kerrankin tapahtunut jotain mullistavaa. Kaupoista nimittäin löytyy mukavia ja tyylikkäitä collegehousuja, jotka näyttävät oikeille, siisteille housuille, mutta ovat todella mukavat päällä. Ja väreissä, malleissa ja materiaaleissa näyttäisi löytyvän valikoimaa aikuisempaakin makuun. Osa housuista on niin tyylikkäitä, että niissä voisi mennä vaikka toimistoon. Tyylikonsulentinkin on ehkä aivan pakko saada kullalle kimaltelevat porkkanamalliset collegehousut joulun ajan tyylikkääseen kotona oleiluun. Niissä kelpaisi loijua sohvalla viinilasi toisessa kädessä ja tryffelirasia toisessa. Oih.

kotivaatteet2.jpg
Mitä jos siirryttäisiin tulevan joulun kunniaksi asteen verran tyylikkäämpään kotoiluun? Aloitetaan vaikka heittämällä ensin pois kaikki virttyneet ja rumat kotivaatteet. Ja kyllä, heitämme ne roskiin tai viemme lumppukeräykseen, koska annamme vain h y v ä n kiertää.

PS: Käytän usein esimerkkeinä H&M:n kuvia, tämä siksi että H&M on ystävällisesti antanut luvan kuviensa käytöön.

2 kommenttia . Avainsanat: Kotivaatteet, kotihousut, kotoilu, tyylikäs, tyyli, joulu, 2013, collegehousut, kimalle, virttynyt, reikäinen, riepu, mukava, porkkananmallinen, aikuinen, oleilu, koti, tyylikonsulentti

Nettishoppailua

Maanantai 18.11.2013 klo 22:34 - Tyylikonsulentti

Kaikkihan me tiedämme sen pettymyksen, kun toiveet ja todellisuus ei kohtaa. Monessakin asiassa.  Mutta tällä kertaa tyylikonsulentti paneutuu toiveen ja todellisuuden väliseen kuiluun nettishoppailussa. Tyylikonsuletti kokeili viimeksi tänään netistä tilattuja nahkahousuja, jotka eivät edes näyttäneet samalta tuotteelta kuin verkkokaupan kuvassa. Miksi se vaatteiden ostaminen netistä siis on niin *** vaikeaa?

Ensinnäkin haluaisin valistaa ihastuttavia kanssasisariani ihan yleisellä vaatteiden istuvuuteen ja sopivuuteen liittyvällä faktalla. Vaatteet kaavoitetaan niin, että ne istuvat vaatefirman käyttämälle sovitusmallille. Ja kaikilla vaatefirmoilla on omat sovitusmallinsa. Kuinka moni meistä on juuri saman mallinen kuin kulloinkin vuorossa oleva sovitusmalli? Kovin harva.

Toiseksi; se mikä näyttää hyvältä vaikkapa pienirintaisen mallin päällä siellä verkkokaupassa, ei välttämättä näytä hyvältä suuririntaisella asiakkaalla. Kaikki vaatteet eivät vain näytä hyvältä kaikkien päällä. Näin se vain menee.

Kolmanneksi; vaatekuvauksissa käytetään yleensä aika paljon neuloja, joilla kursitaan vaate myyvän näköiseksi. Vaate ei siis välttämättä näytä sen mallinkaan päällä oikeasti siltä miltä se näyttää kuvassa. Miltäs kuulostaa? Huijaukselta?

Neljänneksi; Mittasit itsesi huolellisesti, ja valitsit koon nettikaupan mittataulukosta ja silti vaate on väärän kokoinen? Kun yksi verkkokauppa myy useita eri merkkisiä vaatteita, on mahdotonta tehdä tarkkoja mittataulukoita. Jokaisella vaatemerkillä on vaatteissaan erilaiset väljyysvarat, siis sen lisäksi, että kaikilla vaatefirmoilla on omat sovitusmallit, joiden mitoille vaate on kaavoitettu. Suomeksi tämä tarkoittaa, että vaatemerkki A ja vaatemerkki B myyvät samankaltaista paitapuseroa koossa 42, mutta toinen on sinulle aivan liian iso ja toisessa ei mene edes napit kiinni. Eli mittataulukot todellakin ovat vain suuntaa antavia. Tyylikonsulentti voisi pitää pitkän luennon siitä miksi asia on näin, mutta ehkä jätän sen toiseen kertaan. Lohduksi kerron, että vaatteita myyvät verkkokaupat ovat varsin motivoituneita löytämään ongelmaan ratkaisun, koska asiakaspalautusten kustannukset pienentävät myyntikatetta. Kaikenlaisia virtuaalisia sovituspalveluita on kehitetty ja edelleen kehitetään, mutta etenkin naisen vartalon mittasuhteissa on vain liikaa muuttujia, eli toimivaa ja helppokäyttöistä ratkaisua ei ole helppo löytää. Eräässä tyylikonsulentin suosimassa ulkomaisessa nettikaupassa koko-ongelmaa on yritetty ratkaista niin, että jokaisesta vaatteesta on otettu joitakin avainmittoja, kuten rinnan-, vyötärön- ja lantionympärys. Mutta tästäkin huolimatta palautuksia voi tulla, jos asiakas ei esimerkiksi ohjekuvasta huolimatta ymmärrä, että vyötärönympärys mitataan vartalon kapeimmalta kohdalta. Ja yllättävän monihan ei ymmärrä.

Tämän edellä olevan luennon jälkeen ehkä ymmärrämme, miksi verkkoshoppailussa tulee helposti hutiostoksia. Hyvin istuvien vaatteiden löytäminen ihan tavallisesta kaupastakin on useimmille meistä vaikeaa. Siksi tyylikonsulentti asennoituu nettishoppailuun niin, että verkossa ei niinkään olla ostoksilla, vaan tilataan vaatteita kotiin sovitettavaksi. Ja jos joku vaatekappale yllättäen istuu ja on muutenkin hyvä, niin sitten siirrytään sovittelusta ostamiseen! Mutta tätä logiikkaa hyödyntäessä kannattaa tarkastaa palautusehdot, esimerkiksi monissa ulkomaisissa kaupoissa asiakas maksaa itse palautuksen. Ja sehän voi tulla melkoisen kalliksi, tyylikonsulentilla on kokemusta tästäkin. Toisaalta, etenkin ulkomaisissa vaateherkkukaupoissa shoppailua voi pitää eräänlaisena harrastuksena, ja joskus harrastukset vain maksaa.

Nyrkkisääntönä verkkoshoppailuun tyylikkonsulentti sanoo, että jos sinulla on vaikeuksia löytää kaupasta ihan perinteisesti sovittamalla hyvin istuvia mekkoja ja housuja, niin ei se sovittamatta ainakaan helpompaa ole. Myös kengät ja alusvaatteet ovat melkoisen haastavia, ellet tunne merkkiä ja sen mitoitusta ennakkoon. Esimerkiksi rintaliivien koot vaihtelevat monesti saman valmistajan eri mallien välillä. Melkoista arpapeliä siis.

Huomattavasti helpompaa ja varmempaa on ostaa netistä löysiä ja joustavia vaatteita, joissa istuvuuden kanssa ei ole niin nöpönuukaa. Suhteellisen varmoja ostoksia on trikoopaidat, tunikat, neuleet, kietaisu- ja empiremalliset mekot, löysät mekot ja erilaiset joustavat housut ja legginssit. Ja tietenkin asusteissa, kuten huiveissa, koruissa ja laukuissa, verkon suomia lähes rajattomia mahdollisuuksia on aivan mahtava käyttää. Tyylikonsulentti vinkkaa, että jos on todella pakottava tarve saada joku vaate, niin onnistumisen mahdollisuudet voi tuplata tilaamalla samalla kertaa samaa tuotetta kahdessa eri koossa. Tosin sekään ei auta, jos malli tai materiaali on sinulle väärä. Kannattaa siis katsoa tuotekuvat tarkkaan.

Suurin sudenkuoppa nettishoppailussa on se, että pidät ne “melko” sopivat tuotteet, ja ne jäävät sitten kaapin perukoille muistuttamaan epäonnisista kaupoista.  Ei näin. Jos vaate ei oikeasti ole hyvännäköinen, istuva ja juuri sinulle sopiva, niin lähetä se takaisin. Ei se kaapissa muutu yhtään sen paremmaksi. Ja jos olet tilannut sen ulkomailta, niin yritä myydä se eteenpäin vaikka jossakin nettihuutokaupassa. Kun tilaa netistä tarpeeksi hienoja juttuja, niin muutkin ovat todennäköisesti valmiita kokeilemaan onneaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Netti, shoppailu, nettishoppailu, vaikeus, sovitusmalli, todellisuus, toive, vaatekuvaus, kokotaulukko, mittataulukko, sovituspalvelu, virtuaalinen, istuvuus, verkkoshoppailu, myyntikate, palautusprosentti, palautus, tyylikonsulentti

Asennetta ei voi ostaa

Torstai 14.11.2013 klo 22:07 - Tyylikonsulentti

Tyylikonsulentti on usein ihmetellyt, miksi niin monet aikuiset naiset jaksavat päivittäin valittaa ja surra ulkonäköään.  Ihastuttava ja monesti hieman rehevämmässä kunnossa (siis rehevässä kunnossa Hollywoodin mittakaavalla) nähty brittinäyttelijät Kate Winslet kiteytti tyylikonsuletin ajatukset täydellisesti syyskuun TimeOut London -lehdessä. Katelta kyseltiin, onko hänestä tullut ikääntyessään varmempi vartalonsa suhteen. Pian nelikymppinen Kate vastasi, että meillä on vain yksi elämä, eikä hän aio tuhlata sitä pyllyn kokoa murehtimalla. Ihana Kate! Tyylikonsulentti on nimittäin sitä mieltä, että aivan liian moni nainen elää “sitten kun” –elämää ja murehtii pyllyä, alleja, reisiä, nenää, sääriä, polvia, mahaa, leukoja, ryppyjä, rintoja, rinnattomuutta… Riittäähän näitä murheen aiheita, varsinkin kun paikat alkavat vielä enemmän repsottaa ja roikkua. Mutta tyylikonsulentti on tässä tiukkana; tee jotain tai lopeta ruikuttaminen. Ei sitä valitusta jaksa kukaan kuunnella.

Tyylikkäitä mitä voit tehdä, on se, että hyväksyt ulkonäkösi ja kokosi, ja pukeudut ja laittaudut sen mukaisesti. Kaksi sanaa: keskity vahvuuksiin. Ja itsetuntemuskirjallisuutta lainatakseni; kaikista meistä löytyy jotain hyvää. Tosin tyylikonsulentti myöntää, että joskus huonosti nukutun yön jälkeen aamulla peiliin katsoessa voi joutua vähän tsemppaamaan. Mutta tyylikonsulentti on nähnyt tyylikkyyttä kaikenlaisissa pakkauksissa, ja varmuudella väittää, että tyylikkyys ei todellakaan ole kiinni mahan koosta tai ryppyisestä naamasta, vaan tyylitajusta ja asenteesta. Ja naiset hyvät: tyylitajua voi ostaa, mutta se asenne pitää löytää ihan itse.

2 kommenttia . Avainsanat: Tyyli, asenne, allit, maha, aikuinen nainen, kaksoisleuka, pylly, reidet, murhe, ulkonäkö, tyylikkyys, tyylitaju, ruikutus, tyylikonsulentti

Ylisuurta ja pörröistä

Tiistai 12.11.2013 klo 13:56 - Tyylikonsulentti

Kuten valveutuneimmat muotia seuraavat kanssasisareni ovat huomanneet, tällä hetkellä yksi muotivirtaus on ylisuuret vaatteet. Jos vaatteessa lukee ”boyfriend jotain”, se tarkoittaa että vaatteen kuuluisi roikkua ylisuurena, niin kuin se olisi lainattu kookkaamman poikaystävän komerosta. Sinänsä hassu termi tämä ”boyfriend”, tyylikonsulentti ei ainakaan voi käydä miehensä vaatekaapilla, paitsi ehkä sukkia lainaamassa. Sen verran erilainen on tuo kurviton miesvartalo.

Mutta sananen tästä ylisuuresta muodista. Aikuisemmillekin naisille myydään näitä ylisuuria vaatteita, etenkin neuleina ja neuletakkeina.  Ja kivaltahan ne näyttävät muotikuvissa sen pitkän ja laihan mallin päällä oikein yhdisteltyinä, kun taas keskikokoisen naisen päällä ylisuuri neule harvemmin näyttää hyvältä. Yleensä se näyttää siltä, että vaatteen kantaja yrittää kätkeä liikakiloja. Vaikka kätkettävää ei olisi, paksut ylisuuret neuleet tuovat yleensä lisäkiloja ropisten, etenkin jos ylisuuri neule päättyy vartalon leveimpään kohtaan. Jos ylisuuri neulepaita on vielä sattumoisin tehty muodikkaasta paksusta pörröneuloksesta, niin neuleen kantaja saa olla aikamoinen tyyliniekka, että saa yhdistelmän toimimaan ilman Michelin -vaikutelmaa. Tyylikonsulentti ainakin näyttää jalalliselta tynnyriltä tätä suuntausta kokeillessa, ja on itsetuntonsa suojelemiseksi päättänyt jättää ylisuuret neuleet muille. Rintaville tai harteikkaille naisella tynnyrivaikutelma syntyy vielä muita helpommin, eli jos omaat reippaan rintavarustuksen tai ladonovi -hartiat, ja jos ylisuuri muoti silti houkuttaa, niin kannattaa etsiä neule joka on mahdollisimman ohutta ja laskeutuvaa materiaalia.

jattinauleet2.jpg

Hoikka ja pienirintainen taas voi ottaa ilon irti ylisuurista tai pörröisistä neuleista. Esimerkiksi korkeavyötäröinen kapea kynähame yhdistettynä lyhyeen paksuun pörröneuleeseen tai superlyhyeen ylisuureen neuleeseen näyttää varmasti hyvältä aikuisellakin naisella. Useimmiten nimittäin näyttää hyvältä, jos ison, raskaan tai paksun vastapainona on jotain pientä, kevyttä tai hoikkaa. Tämä pätee niin mallin, materiaalin kuin vartalonkin suhteen. Siksi nahkahousut (raskas) näyttävät hyvältä sifonkipaidan (kevyt) kanssa, siksi kookkaamman (iso) naisen kannattaa näyttää vartalostaan jotain siroa, vaikkapa ranteet (pieni) ja siksi pörröneuleen (paksu) kanssa kannattaa pukea vaikkapa hyvin laskeutuvat porkkanahousut (ohut). Tyylikonsulentti lisää vielä hämmennystä toteamalla, että absoluuttisia tyylisääntöjä ei ole olemassakaan, mikäli siis omaa sen absoluuttisen tyylisilmän. Ja kaikista tyylikkäintähän on harkita, minkälaiseen muotivillitykseen kannattaa lähteä mukaan. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Boyfriend, ylisuuri, jättineule, pörröinen, pörröneule, neulepaita, neuletakki, mittasuhteet, tyylikäs, muotivillitys, tyylikonsulentti, tyylikonsultti

Kevyttä asiaa kevytuntuvatakista

Sunnuntai 10.11.2013 klo 22:29 - Tyylikonsulentti

Vaatekauppoja kierrellessä ei ole voinut välttää näkemästä tämän talven kirjaimellisesti kuuminta trendiä. Kevytuntuvatakkien voittokulku jatkuu vain, ja miksi ei jatkuisi? Se on lämmin ja kevyt, ja joskus jopa tyylikäskin. Eihän se tietenkään ole yhtä lämmin kuin perinteinen tonnin painoinen untuvatakki, mutta kasvihuoneilmiö korjaa tämänkin ongelman.

Tyylikonsulentti ei kuitenkaan ymmärrä, miksi kyseisiä kevytuntuvatakkeja on tuotu kauppoihin sankoin joukoin juuri lyhyenmallisena? Asummehan kylmässä pohjolassa, ja useimmat meistä aikuisista naisista suosivat muutenkin talvisin vähän pidempiä takkimalleja. Oliko tässä visioitu, että lyhyt kevytuntuvatakki on villatakin kaltainen välitakki, joka puetaan jonkun toisen takin alle? Että pidetään se siksi lyhyenä? Vai onko taas otettu mallia niistä vähän trendikkäämmistä länsinaapureista? Että kun Madelenellakin oli sellainen joillakin kuninkaallisilla kinkereillä. Mutta silti? Se lyhyempi malli imartelee lähinnä pitkiä ja hoikkia. Tai lyhyita ja siroja, sikäli mikäli takista on saatavilla lyhyemmälle naiselle mitoitettu malli. Vähänkin kookkaamman ihmisen kohdalla käy niin, että kun se topattu takki loppuu siihen lantion leveimmälle seudulle, niin se tuo heti ainakin 5 kiloa lisää. Ja sitähän me emme kai halua? Muutoinkin tyylikonsulentti on havainnut, että vähän slimmattunakin lyhyt kevytuntuvatakki saa monet ihan normaalikokoiset naiset näyttämään tasapaksulta. Ja sitäkään emme varmasti tavoittele.

Lyhyestä kevytuntuvatakista puhuttaessa on myös mainittava, että sitä ei voi käyttää minkä tahansa vaatteen päällä. Pahinta kai on, jos takin alta roikkuu kymmenen senttiä paidan helmaa. Se ei todellakaan näytä tyylikkäältä. Jos haluat lyhyen takin, niin sitten pistät alle lyhyen paidan. Toki lyhyttä takkia voi käyttää mekonkin kanssa, mutta silloin mekon helman on oltava r e i l u s t i  takkia pidempi. Että siis kaikinpuolin vähän hankalaa ja vaikeaa, ja  juuri siksi sen lyhyen kevytuntuvatakin ostamista kannattaa miettiä ihan kriittisesti.

Ilouutinen lämmön ja mukavuuden rakastajille kuitenkin on, että tänä talvena on jo menossa kevytuntuvatakin toinen aalto, jossa valikoima on reilusti laajentunut, ja tarjolla on myös pidempiä takkimalleja. Reiteen tai polveen ulottuva takkimalli näyttää useimmilla naisilla huomattavasti paremmalta, ja antaa myös enemmän liikkumavaraa siihen, mitä takin alle voi pukea. Ja bonuksena se pitää myös pyllyn lämpimänä.

Ps: Tyylikonsulentti on törmännyt jopa perinteikkäässä suuressa tavaratalossa huijaustakkeihin, jotka näyttävät erehdyttävästi kevytuntuvatakeilta. Mukana on jopa pieni kotelo, jossa on jotain valkoista ja pehmeää, muttei kuitenkaan oikeaa untuvaa. Väsynyt äiti-ihminen melkein meni halpaan eli olkaahan tarkkoina siskot.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kevytuntuvatakki, lyhyt, kookas, lihottaa, isontaa, siro, pitkä, hoikka, välitakki, kerrospukeutuminen, tyylikäs, lämmin, tyylikonsultti, tyylikonsulentti

Kuinka saan ihanan joululahjan?

Torstai 7.11.2013 klo 21:00 - Tyylikonsulentti

Ystäväni Ihanien Vaatteiden Kauppias antoi edelliseen kirjoitukseeni liittyvän vinkin siitä, kuinka saada uskomattoman ihania ja vieläpä oman tyylisiä joululahjoja tänä jouluna. Siis jos odotettavissa on jotain päälle pantavaa.

Kertokaa lahjan antajalle, että jos hän haluaa ilahduttaa lahjan saajaa oikein roppakaupalla, niin kannattaa ottaa valokuvan lahjan saajasta. Eli räps kamerakännyllä ja mars kauppaan. Asiantunteva vaate/koru/kenkä/asustekauppias osaa kyllä lukea kuvasta, olisiko lahjan saaja enemmän Kalevala Koru- vai Titi Madam –ihminen. Tai ilahtuisiko lahjan saaja enemmän hauskasta geometrisestä neulepaidasta vai olisiko hillitty ja hienostunut kashmir –neule kuitenkin parempi valinta? Valokuva todellakin kertoo aika paljon enemmän kuin suomalaisen miehen tuhat sanaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla!

lahja.jpg

Ja tyylikonsulentin lisävinkki teille, jotka olette tarpeeksi monta kertaa nieleskellen hymyilleet ja kiitelleet jostain  j ä r j e t t ö m ä n  rumasta yöpaitulista; tuplatkaa mahdollisuutenne ja mainitkaa tästä lähtien lempikauppanne nimi tarpeeksi monta kertaa.

Ja sitten vaan peukut pystyyn!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu, 2013, vaatekauppa, vaatelahja, joululahja, paras joululahja, parhaat joululahjat naiselle, asiantunteva, valokuva, lempikauppa, kalevala koru, titi madam, yöpaituli, tyylikonsulentti, tyylikonsultti, 2013

Joulun odotusta

Tiistai 5.11.2013 klo 20:58 - Tyylikonsulentti

Tänään jysähti kadun varsiin erään kauppaketjun joulukamppanja Fifty Shades of Grey –teemalla.  No ehkä tuo teema oli vähän…hmmm… kulunut, mutta mikäs siinä. Pahempaakin on nähty. Mutta tyylikonsulentti ei tähän päivään mennessä ole tajunnut tätä joulunajan alusvaatemainontaa. En nimittäin tunne yhtään naista, joka valmistelee itsensä pukkia varten kaiken siivouksen ja kinkunpaistamisen lomassa. Töissä on yleensä joulun alla aivan järjetön kiire, siis jos haluaa lomailla hyvillä mielin joulun pyhinä, ja sitten jos kuvioon lisätään vielä lapsia, niin ihan todellako alusvaatteita? Vai ovatko nämä kaikki mainokset suunnattu miehille, jotta ne voivat oikein joukolla käydä ostamassa epäsopivia pitsihepeneitä tyttöystävilleen ja vaimoilleen? Joku niitä hepeneitä ostaa, kun joka joulu isosti mainostetaan. Mutta ostaa ken tahtoo, ei kai siinä mitään.

Tyylikonsulentin varsinainen aihe liittyy tällä kertaa juurikin näihin pitsihepeneisiin. Kaikkihan me rakastamme ihania ja ylellisiä pitsisiä alusvaatteita, mutta miksi ihmeessä niin monet meistä eivät tajua perusjuttua: ne maailman ihanimmat (ja kalleimmat) pitsirintaliivit eivät  t o d e l l a k a a n näytä maailman ihanimmilta esimerkiksi ohuen T-paidan tai neuleen alla.  Tai ylipäätään missään muuallakaan mistä ne näkyvät läpi ikävinä röpeliäisinä muhkuroina. Tyylikonsulentti ymmärtää kyllä tuskan ja myöntää, että T-paitaliivit ovat monesti aika tylsän näköisiä, mutta kuka sinne paidan alle näkee? Aika harva. Jos haluaa pelata varman päälle ja vältellä turhia tyylimokia, niin silloin sieltä rintaliivilaatikosta löytyy lähinnä sileitä mustia, valkoisia ja ihonvärisiä T-paitaliivejä. Tai vaihtoehtoisesti tehokkaita ja paksuhkoja aluspaitoja, jotka tasoittavat jokaisen liivimuhkuran. It´s up to you. Ja vinkkinä vielä; jos viitsii nähdä yhtään enemmän vaivaa alusvaatteiden hankinnassa, niin kaupoista kyllä löytyy T-paitaliiveiksi soveltuvia rintsikoita, joissa on pitsiä ja muuta ihanaa!

PS: Sanokaa niille siipoillenne jo hyvissä ajoin ennen joulua, että jos paketista löytyy epäsopivia ja epäkäytännöllisiä alusvaatteita, niin tunnelma on pilalla pitkään ja ihan kaikilla on paha mieli.

2 kommenttia . Avainsanat: alusvaate, aikuinen nainen, mainonta, joululahja, muhkura, T-paitaliivi, pitsiliivi, joulukampanja, pikkujouluvaate, 2013, tyylikonsulentti

Torttua tortun päälle

Sunnuntai 3.11.2013 - Tyylikonsulentti

Olen tässä katsellut puolen suomen lailla televisiosta Vain elämää, ja Laura Närhen tyylitaju jaksaa aina vain ilahduttaa. Siis tietenkin Lauran ihanan äänen ja filmitähtimäisen olemuksen lisäksi. Laura ei kikkaile, vaan luottaa tyylissään yksinkertaisuuteen, ja onnistuu siksi näyttämään farkuissakin miljoonan dollarin tytöltä. Ja yksinkertaisuus ei todellakaan tarkoita tylsyyttä. 

Tyylikonsulentti on huomannut, että moni meistä sortuu usein yliyrittämiseen. Vaikka olisi kuinka hieno yksittäinen vaatekappale, joka siis itsessään jo riittäisi saamaan aikaan sen wau –efektin, niin tungemme silti samaan asukokonaisuuteen vimmaisesti kaikenlaista turhaa ja epäolennaista. Sinne se upea vaatekappale sitten hukkuu. Päinvastoin kuin monesti luullaan, juuri yksinkertaisuus vaatii pukeutujalta rohkeutta. Pitää uskoa, että se asussa oleva y k s i  näyttävä juttu on tarpeeksi ja että se riittää. Se juttu voi olla vaatekappale, koru, kengät, huivi, laukku, sukkahousut tai hattu, mutta pääasia on, ettei se ole kaikkia edellä mainittuja yhtäaikaa.

torttuatortunpaalle.jpg

Rakastan pikkutyttäreni lailla paljetteja ja kaikkia kiilteleviä vaatekappaleita, mutta aivan liian usein ne on pilattu juuri edellä kuvailemallani tavalla. Ihana Laura yhdisti paljetitkin juuri oikein laulaessaan Jukka Pojan Silkkii. Mustan löysän paljettijakun kaverina oli yksinkertainen harmaa trikoopaita ja mustat tiukat farkut. Täydellinen yhdistelmä arkista ja juhlavaa. Ja Laura luotti jakun vetovoimaan eikä pilannut asukokonaisuutta isoilla koruilla, huiveilla tai muulla turhalla. Kaiken kruununa oli klassinen meikki ja tyylikäs yksinkertainen nuttura. Kiiltoa ja kimallusta riitti, mutta Lauran lookissa ei ollut mitään halpaa tai mautonta. And that´s how it´s done, girls!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Laura, yliyrittäminen, yksinkertaisuus, paljetti, kimallus, wau, wau-efekti, rohkeus, tyylikonsulentti, tyylikonsultti

Pitsiä, pitsiä...

Perjantai 1.11.2013 klo 10:52 - Tyylikonsulentti

Eilen kolahti postiluukusta erään tavaratalon marraskuun kanta-asiakas tarjouslehdykkä, jonka kannessa oli pitsimekko. Pitsihän kuuluu paljettien ja kaiken muun kimaltavan ohella pikkujouluvaatteisiin ja tyylikonsulentille tuli lehdykän myötä pakottava tarve lausua pari sanaa pitsistä.

Tällä hetkellä pitsi on taas enemmän muodissa, mikä tietenkin ilahduttaa naisia jotka rakastavat pitsiä trendeistä ja vuodenajoista riippumatta. Itse kuulun pitsin pitkä-aikaisiin ystäviin, tosin yhdistelen ja käytän sitä nyt ehkä hieman erilaisella tavalla kuin parikymppisenä. Onneksi.

Mutta mutta. Kun naistenlehdissä sanotaan että pitsi on tyylikäs ja muodikas valinta niin voin kertoa että kaikki pitsivaatteet eivät todellakaan ole. Paitsi ehkä Reeperbahnilla. Pitsin luonne on klassinen, pehmeä, vivahteikas ja naisellinen, ja kirkkaanpunaisena ja pahimmassa tapauksessa joustavana polyesteripitsiversiona pitsi menettää sielunsa. Kehottaisin siis pitsivaatteista pitäviä panostamaan kädessä pehmeältä tuntuviin pitseihin (puuvillapitsi on yksi suosikkini) ja välttämään kovia, paperisen tuntuisia raapivia tekokuitupitsejä. Pahin yhdistelmä on ehkä monotonisen näköinen kovantuntuinen pitsi, jonka alla on kiiltävä polyesterivuori. Tällaiset vaatteet kannattaa todellakin jättää kauppaan, ja jos vaatekaapistasi löytyy näitä, niin suosittelen tyylin nimissä heittämään ne heti pois.

pitsia_kuvapa1.jpg

Kirkkaanvalkoinen pitsi kannattaa jättää suosiolla pikkutytöille ja morsiammille, ja muutenkin kirkas valkoinen on harvoin paras värikaveri suomalaiselle iholle. Taitetut valkoisen ja puuteriset pastellin sävyt toimivat pitsissä yleensä hyvin aikuisilla naisilla, samoin ruskean ja harmaan sävyt. Nuden sävyiset pitsit ovat aivan omaa luokkaansa niiden harvojen onnellisten suomalaisten yllä, joille nuden sävyt sopivat. Jos haluat yllesi mustaa pitsiä, kiinnitä erityisen paljon huomiota pitsin ulkonäköön ja pitsivaatteen malliin. Voit tosiaan tehdä vaikutuksen, tosin et ehkä sellaista mitä olisit toivonut.

Jos sinua ei ole siunattu absoluuttisella tyylisilmällä, niin varminta on yhdistää pitsivaate hyvin yksinkertaisiin ja yksivärisiin juttuihin, kuten yksivärisiin korkkareihin ja yksiväriseen yksinkertaiseen clutchiin. Ja kaikki muotia seuraavat ovat varmaankin nähneet jossain naistenlehdessä kivan yhdistelmän räkäisistä boyfriend –farkuista ja pitsitopista? Toimiihan se aikuisemmallakin naisella, mutta ihan vinkkinä taas: tavoiteltu tyyli ei todellakaan synny mistä tahansa löysistä farkuista ja pitsipaidasta.

Lopuksi vielä tärkeä kysymys: mitä puetaan vuorettoman pitsipaidan alle? Itse suosin etenkin valkoisen pitsipaidan alla mahdollisimman huomaamatonta ihonväristä ohutolkaimista silkkitoppia. Nuden alustopin puolesta puhuu myös se, että silloin kaunis pitsi pääsee oikeuksiinsa. Myös pitsin kanssa samansävyinen aluspaita toimii yleensä aina, merkittävintä tyylikkyyden tavoittelemisessa lienee se, että puet alle muutakin kuin rintaliivit…

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pitsi, pikkujoulut, värisävyt, musta, tyyli, tyylikkyys, naisellinen, pikkujouluvaatteet, pikkujouluvaate, 2013, tyylikonsultti